Michel Pollentier

Het gevecht met de schaduw

Sommige renners blijven in het geheugen om hun palmares. Anderen om hun temperament, de brute pech of om hun stijl. Pollentier scoorde op alle vlakken. Hij was even de beste renner ter wereld, maar kreeg voor eeuwig het etiket van dopinggebruiker. Hij werd betrapt op Alpe d'Huez. In het geel nog wel. Winnaar en tegelijk voor altijd verliezer. De peer van Pollentier werd een begrip. 
Alsof hij nooit de Giro had gewonnen, de Ronde van Zwitserland en de Dauphiné, twee keer het Belgisch kampioenschap of de titel van Sportman van het Jaar. Pollentier incasseerde zonder uitvluchten en sloeg terug. Het maakte hem razend populair. 
Hij bouwde zijn carrière uit in duel met met Freddy Maertens, handig en vijandloos. Vanuit de schaduw van Alpe d' Huez veroverde hij weer een plaats in de zon. In zijn typische stijl, die sommige kranten omschreven als 'gesmeten op de fiets'. 
Hij haalde het podium in de Vuelta, maar maakte zich vooral onsterfelijk met zijn lepe overwinning in de Ronde van Vlaanderen van 1980. Tegen Moser en Raas. Tegen de wind in en zonder peer. 
Het jaar daarop werd hij voor miljoenen opgelicht en kwam hij in de psychiatrie terecht. Toch kwam hij andermaal terug. Opnieuw vanuit de schaduw, maar nu voorgoed.

Titel: Michel Pollentier : het gevecht met de schaduw / Herman Laitem ; [foto's Archief Michel Pollentier ... et al.]
Auteur: Herman Laitem (1949-)
Uitgever: Antwerpen ; Amsterdam : Houtekiet
Annotatie: Met lit. opg


Jaar: 2007
Catalogusnr: 2194
Uitgever: Houtekiet, Antwerpen
ISBN: 9789052409641
Categorie: Biografie
Geïllustreerd: J
Aantal pagina's: 270
Afmeting: 24 cm
Hoeveelheid wielrennen: Wielerboek
KB Info

Auteur: Herman Laitem

Herman Laitem werd geboren op 17 mei 1948. Tot voor kort was hij lector aan de afdeling journalistiek en bedrijfscommunicatie aan de Xios Hogeschool in Hasselt. Hij schreef vijf jaar voor het wielerblad Cyclo Sprint Magazine en is Vlaamse medewerker voor het literaire wielertijdschrift De Muur. Herman Laitem is getrouwd met Kristien Defraeye. Haar grootoom Odiel Defraeye was de aanleiding voor zijn eerste boek.

“Odiel Defraeye, Een vergeten Belg – Het levensverhaal van België´s eerste Tourwinnaar” Het boek werd een prachtige biografie met unieke oude foto’s uit het familiearchief.

Daarna inventariseerde hij het volledig Limburgse wielerepos in 100 Jaar Wielrennen in Limburg. Een fietshistoriek in twee delen. Het eerste deel, Van Assepoes tot Evenknie, omvat de pionierstijd (1890-1930) toen de streekrenners slechts sporadisch een vuist konden maken tegen het geweld van de Flandriens. De overgangsperiode (1930-1945) en de eerste hoogconjunctuur (1945-1960). Veertig uitgebreide verhalen van renners met faam, maar ook de passie van de ‘mindere goden’.

In het tweede deel, Van Evenknie tot Koploper (1960-1996) komt het decennium aan bod met een lichting van fietsambassadeurs die voor Limburg een sportieve eerste rangsrol opeisten. Deze beide boeken zijn een uitvoerig gedocumenteerd naslagwerk voor alle wielerliefhebbers die de Limburgse ‘Flandriens’ een warm hart toedragen.

Laitem kreeg voor het boek ‘Van Assepoes tot Evenknie’ in 1995 de KB – Sportmuseumprijs als beste sportboek in Vlaanderen. De jury (academici en chef-sport van de belangrijkste Vlaamse kranten). loofde daarbij het literaire karakter van het boek, de uitstekende sfeerschepping, de vlotte pen en de inleving met nodige afstand.

In 1996 werkte Herman Laitem ook mee aan het boekje Limburg fiets … een Eeuw, een uitgave van de Provinciale Sportdienst. . Het werd een leuk samengesteld overzicht over 100 jaar fietsen in Belgisch Limburg. Het boekje bevatte ook bijdragen van Mathieu Lambrechts, Jacques Moors, Chris Schwartz, Alain Vossen en Jan Weckx.

In maart 1999 verscheen Gerard Loncke “Karke” – Asielzoeker, Peetvader en Fietskampioen. Rijk dank zij het paard der armen. Het boek geeft ons het levensverhaal van deze Limburgse wielerpionier

Enkele maanden later in juni 1999 kwam een nieuw mooi werk op de markt over Raymond Impanis. Raymond Impanis – De bak ker uit Berg – Awoert hij grijpt de sterren niet. Het werd weer een goed geschreven boek over de loopbaan van Raymond Impanis rijkelijk geïllustreerd en met een voorwoord van radiojournalist Jan Wauters.

Bij de eeuwwissel volgde dan een reeks wielerportretten in ‘Keizers, koninginnen en kampioenen’, een koffietafelboek dat de belangrijkste sportlui van de voorbije eeuw in kaart bracht. Het overzicht kreeg vijf jaar later een geactualiseerde opvolger in een populaire pocket, ‘de twaalfde man’, grandioze mensen en momenten uit de Belgische sport’.

In 2002 verscheen van hem – in samenwerking met Dries Vanysacker – ‘La maglia rosa’, het verhaal van de Belgen en de Giro. In hetzelfde jaar volgde ‘Alle kleuren van de regenboog’, een boek over de rol van de Belgen op het wereldkampioenschap.

De voorbije jaren leverde Laitem maandelijkse bijdrages aan Cyclo Sprint met verhalen over de historiek van legendarische wielerploegen en fietsmonumenten.

Sedert 2003 is Laitem ook een vaste pen in het literaire wielerblad De Muur, waar hij bijdrages leverde over Defraeye, Impanis, Loncke, Alfonsina Strada-Morini, Poeske Scherens en de Flandria-wielerploeg.

In 2007 verscheen van zijn hand ´Michel Pollentier, Het gevecht met de schaduw´prachtig geschreven biografie over oud renner Michel Pollentier.

In 2008 pakten Herman Laitem & Jozef Hamels uit met 'De Tricolore Trui', een standaardwerk over het Belgisch kampioenschap. Het boek bevat de historiek van 125 jaar strijd om de Belgische driekleur (1882-2007), met een jaarlijks wedstrijdverslag, een portret van elke winnaar, volledige uitslagen, een tijdsdecor annex sportieve kaderstukken.

Datzelfde jaar (2008) verscheen ook 'Het Buitenblad', een literair tijdschrift dat Vlaanderen op het spoor moest zetten van een eigen 'De Muur'. Het Wielermuseum Roeselare stond in voor de productie. Het bleef bij één nummer. De redactie bestond uit Patrick Cornillie, Herman Laitem, Patrick Geldhof en Dries Vanysacker.


Andere titels van deze auteur